Wanneer kan logopedie bijvoorbeeld iets betekenen:
- Duimt uw kind of heeft uw kind nog een speen en gaat het gebit er naar staan
- Ademt uw kind door de mond en heeft het altijd de mond open
- Slist uw kind en komt de tong tussen de tanden met slikken/ praten
- Moet uw kind een beugel, maar drukt de tong tegen de tanden aan
- Wilt u zelf nog een beugel, maar twijfelt u aan uw tongligging
- Heeft u last van kaakklemmen
Oro- Myofunctionele therapie is een oefentherapie die gericht is op het herstellen van een verstoord evenwicht in het functioneren van de spieren in en om de mond.
In 15 tot 20 behandelingen gemiddeld (totaal), zal ik de verkeerde tongligging/ slik afleren. Een geautomatiseerde goede tongligging en slik zal een blijvend gevolg zijn. De duim, speen of andere afwijkende mondgewoonten zullen met het starten van de behandeling tot het verleden gaan horen.
Afwijkende mondgewoonten kunnen een afwijkende gebitstand en kaakgroei veroorzaken en hierdoor kunnen spraak- maar ook gezondheidsproblemen ontstaan. De spierwerking van de tong en lippen beïnvloeden de stand van de elementen die doorkomen of al doorgekomen zijn. Als iemand bijv. slikt met de tong naar voren, een zgn. voorwaartse tongpers, zullen de tanden naar voren gaan staan en zal een open of overbeet ontstaan/ verergeren. Spraakproblemen zijn vaak het gevolg. Frequent vindt, als het kind ouder geworden is, gebitscorrectie plaats door bijvoorbeeld het dragen van een beugel. Als echter alleen het gebit wordt rechtgezet maar de tong niet anders leert bewegen in de slik, zal de tongpers zodra de beugel eruit is, de tanden weer opnieuw naar voren duwen.